Loading...

5 zlatnih pravila za ponašanje na internetu

Današnja povezanost i moderan način komunikacije, može nas uvjeriti u sigurnost ili nevinost ovih alata, poput društvenih mreža, chat servisa ili web stranica namijenjenih za komunikaciju. Ovih pet pravila je osmišljeno kako bi pomogli vama, djeci ili roditeljima da uživate u korištenju društvenih mreža, ali isto tako ostanete sigurni na njima.

1. Pokaži mi

Pitajte svoje dijete da vam pokaže sadržaj i stranice koje koristite.

Ako ne razumijete način komunikacije ili svrhu, razgovarajte sa svojim djetetom da vam objasni ili potražite objašnjenja na našoj stranici o određenim društvenim mrežama ili pojmovima. Pokažite interes i zaintrigiranost, zabilježite koje sve stranice vaše dijete posjećuje te ih kasnije posjetite kada budete sami surfali internetom. Čak 46% roditelja priznaje da njihova djeca znaju više o svojem online ili društvenom profilu nego oni, kao i o internetu općenito.

2. Privatan profil

Ako nije, pitajte svoje dijete da postavi svoj profil na “privatno”.

Pošto djeca i mladi koriste društvene mreže kako bi iskreno dijelili skoro sve o svom životu, postavljanje njihovih profila na “privatno” može pomoći kako bi ih zaštitili da njihove slike, video zapisi, osobni podaci ili lokacija iz stvarnog svijeta dospiju u krive ruke.

3. Samo pitajte

Pitajte svoje dijete o njihovim online prijateljima.

Pomozite svom djetetu da shvati da ljudi mogu kreirati lažne i zlonamjerne profile na društvenim mrežama te se također i lažno predstavljati. Svoje osobne informacije kao i svoja “online prijateljstva” bi trebala biti rezervirana samo za ljude koje poznaju i vjeruju u stvarnom svijetu.

4. Provjera fotografija

Pitajte svoje dijete da dijeli samo fotografije za koje mu ne bi smetalo da ih pokaže i vama.

Pričajte sa svojim djetetom o slikama koje dijele, stranicama i aplikacijama koje koriste kako bi ih podijelili te također s kim i zašto dijele svoje fotografije.

5. Ne brinite

Pričajte sa svojim djetetom ako ga nešto muči ili zabrinjava online.

Razgovorom sa djetetom o internetu ili društvenim mrežama, najdražim stranicama kao i rizicima na svakoj od njih, koji oni vrlo lako mogu susresti, puno je vjerojatnije da će se nakon takvih razgovora okrenuti vama ako budu naišli na neki problem ili za njih čudnu situaciju, kada susretnu nešto što im stvara nelagodu ili nešto što ne žele vidjeti.

Današnji virtualni svijet stvara moderne “glavobolje” roditeljima novih generacija, nadamo se da će vam ovih 5 pravila pomoći, no ako trebate dodatni savjet nazovite nas na anonimni besplatni broj 0800 606 606 gdje vam možemo pomoći.

Partneri na projektu


Partneri centra

Isključiva odgovornost ove publikacije je autorova (Centar za nestalu i zlostavljanu djecu). Europska unija nije odgovorna za bilo kakvu uporabu koje mogu biti izrađene od sadržanih informacija / The sole responsibility of this publication lies with the author. The European Union is not responsible for any use that may be made of the information contained therein.

Ovaj projekt sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izražena u ovoj publikaciji isključiva su odgovornost Centra za nestalu i zlostavljanu djecu / This project is financed by the Croatian Government Office for Cooperation with NGOs. The views expressed in this publication are the sole responsibility of Center for missing and exploited children.Copyright | csi.hr